Web Hosting Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
İnternet teknolojisinin hızla gelişmesi nedeniyle farklı çalışmalar hız kazanmıştır. Erişimi iyileştirmek ve sistem sorunlarını azaltmak için internet kullanımına izin veren birçok uygulama oluşturulmuştur. “Hosting hizmeti” terimi ile de bilinen Hosting, kullanıcı deneyimini geliştirmek için oluşturulmuş en önemli uygulamalardan biridir.
Web 2.0, kullanıcıların internette etkileşime girmesine izin veren düzenlemeler oluşturmuştur. Bu düzenlemeler temel olarak Hosting hizmetlerinin verimliliği ile ilgilidir. İnternet veri kullanımını daha iyi yönetmek için, koşullardan biri web sunucularına eklenmesidir. İnternette saniyede milyonlarca veri akışı vardır ve her şey her an düzenlenebilir.
Herhangi bir binanın inşa edilmesi için bir temele ihtiyaç duyduğu açıktır. Web siteleri, internet üzerinden veri akışına ve kullanıcı hareketine izin vermek için gereklidir. Bu web sitelerinin İnternette çalışabilmesi için bir Hosting sunucusuna bağlı olması gerekir.
Tanımla ilgili ayrıntılara girmeden önce, bir Hosting hizmeti aracılığıyla bir web sunucusunun mülkiyeti ile bir bina inşa etmek için gereken arazi arasında bir karşılaştırma yapmak mümkündür. Web siteleri ve onlarla etkileşime giren herkes, bir Hosting (web Hosting alanı) aracılığıyla İnternet’e erişebilir.
Başlıklar
Hosting: Bu ne anlama geliyor?
Hosting hizmeti olarak da bilinen Hosting, bir web sitesinde yayınlamak istediğiniz tüm bilgilerin, kullanıcıların erişebileceği bir sunucuda saklanması işlemidir. Yayınlamak istediğiniz tüm içeriği, özellikle bir web sitesi oluşturmak için oluşturulmuş bir sunucuda saklamanız gerekir. Bu sunucu yüzlerce kullanıcıya hızlı erişim sağlayabilir ve aynı anda birçok kişi tarafından erişilebilir.
Web sunucuları, bu dosyaları depolayan ve bunları İnternet kullanıcılarının kullanımına sunan bilgisayarlardır. Hosting, bu sunucularda yayınlama ve veri depolama işlemidir. Bazen Hosting ve web sunucusu terimleri karıştırılabilir. İçeriği barındıran bilgisayarı web sunucusu, yayınlama sürecini Hosting olarak adlandırabilirsiniz.
Hosting, bireylerin veya kuruluşların web sitelerinin ve sayfalarının her zaman İnternet’te erişilebilir olmasını sağlayan bir hizmet olarak da tanımlanabilir. Hosting, güçlü web sunucuları ve donanımı kullanılarak oluşturulur. Hosting hizmeti, web sitenize dünyanın her yerinden 7/24 erişmenizi mümkün kılar.Hosting sistemini kısaca anlatmakta fayda var. Web siteleri, kontrol paneli aracılığıyla gelişmiş web sunucularına yüklenir. Domain (domain name) tanımları yapılabilir ve web sitesi için yayın hayatı başlar. Hangi web sitesinin oluşturulduğuna ve veri akışının ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak birçok Hosting türü vardır.
Farklı Hosting türleri nelerdir?
Kullanacağınız Hosting hizmetini seçerken web sitenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Paylaşılan bir Hosting planı, kişisel bir blog için iyi sonuç verebilir. Ancak, bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız, bulut sunucu Hosting daha iyi bir seçimdir. WordPress kullanarak bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız WordPress Hosting önerilir.
1. WordPress Hosting
WordPress kullanarak bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız WordPress Hosting gereklidir. WordPress’e özel optimizasyon ayarları mevcuttur ve bu Hosting hizmeti %100 uyumludur. Kurulumu kolaydır ve herhangi bir soruna neden olmaz. SSD depolama, ziyaretçilerin içeriğe erişmesini kolaylaştırır.
2. Kurumsal Hosting
Kurumsal firmaların web siteleri daha yüksek kapasiteli web sunucularına ihtiyaç duyar. Kurumsal Hosting hizmetleri, yüksek e-posta limiti ve daha büyük bir SSD disk gibi gereksinimleri kolayca karşılayabilir. Kurumsal Hosting, gelişmiş güvenlik özellikleri sunar. Kurumsal Hosting, e-posta göndermek için farklı teknolojiler kullanması bakımından Linux ve Windows Hosting’den farklıdır.
3. E-Posta Hosting
E-posta Hosting, yalnızca e-posta göndermek amacıyla kullanılan bir Hosting türü olarak tanımlanabilir. Bu Hosting hizmeti, işletmenizin e-posta adreslerinin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Toplu e-posta gönderimi için kullanılamaz. Yalnızca e-posta yazışmaları için kullanılır. Sunucu, şirketinizdeki yoğun e-posta trafiğini optimize etmek için ihtiyacınız olan tüm özelliklere sahiptir.
4. Bulut Hosting (Bulut Sunucu)
Bulut sunucusu, sizin için özel olarak ayrılmış donanım kaynaklarını kullanan bir sanal sunucu hizmetini ifade eder. Büyük bir fiziksel sunucu birçok bulut sunucusuna bölünebilir. Kaynaklarınız yüksekse bulut sunucuları önerilir. Bulut Hosting web sitenizi hızlandırabilir. Sistem kaynaklarında değişiklik yapmak istiyorsanız, fiziksel sunucunuzu değiştirmeniz gerekmez.
5. Sınırsız Hosting
Sınırsız Hosting, sınırsız Hosting olarak da bilinir. Bu tür Hosting hizmeti, kullanıcıya sunucu üzerinde tam kontrol sağlar. Sınırsız Hosting, kullanıcıların sunucuya web siteleri yerleştirmesine veya birden çok web sitesini Hosting için sanallaştırma tekniklerini kullanmasına olanak tanır. Sınırsız Hosting, diğer tüm Hosting türlerinden daha fazla Hosting kullanmanıza olanak tanır.
6. Paylaşımlı Hosting
Sunucuda birden fazla web sitesi barındırabilirsiniz. Ancak, bir hesaba yalnızca bir web sitesi eklenebilir. RAM ve CPU gibi kaynakları paylaşan web siteleri, bunların paylaşımından sorumludur. Paylaşımlı hosting kullanmaya karar verirseniz, diğer web sitelerinin aşırı kaynak tüketebileceğini ve web sitenizi yavaşlatabileceğini unutmayın.
Hosting alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Hosting hizmetleri genellikle yılda bir kez sunulur, ancak bazı paketlere aylık olarak erişilebilir. Hosting satın alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey şirketin güvenilirliği ve itibarıdır. Bir Hosting hizmetinin fiyatı, benzer seviyelerdeki diğer şirketlerin sunduğundan farklıysa, hizmeti sonuna kadar kullanamazsınız.
Hizmet süresi sona erdikten sonra hizmete erişemiyorsanız başka sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. İlk olarak, web sitenizin dosyalarına tekrar erişemeyebilirsiniz. Web sitesi dosyalarınıza tekrar erişemezseniz, hem web Hosting maliyetini hem de içeriği hazırlamak için harcadığınız tüm zaman ve çabayı kaybedersiniz.
Hosting firması seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da satış sonrası politikalarıdır. Sadece mesai saatleri içerisinde hizmet veren bir firma tavsiye edilmez. Web sitelerine 7/24 erişilebilir, bu nedenle 7/24 teknik desteğe sahip olmak önemlidir.
Hosting Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?
Hizmetin içeriği, Hosting hizmetlerinin maliyetini belirlemede en önemli faktördür. Seçtiğiniz Hosting hizmetine daha fazla özellik ekledikçe fiyat artacaktır. Örnek olarak, bir web sitesi, 10 GB depolama, 500 GB trafik ve 100 e-posta hesabı içeren bir web Hosting paketi daha pahalıya mal olacaktır.
SSL sertifikasını eklerseniz Hosting hizmetinin fiyatı artacaktır. Şirketin sunduğundan daha fazla veritabanınız varsa, Hosting hizmetlerinin fiyatı artacaktır. Anında kurulumu seçerseniz hosting hizmetlerinin fiyatı artacaktır. Ziyaretçilerinizin sitenize erişmesini engelleyebilecek teknik sorunları ele almayı seçtiğiniz şirket, önemli bir husustur.
PHP Hosting Nedir?
Bu Hosting türü, PHP dilinde yazılmış web sitelerini Hostingk için kullanılır. PHP kodlu web siteleri linux altında daha iyi çalışır. Firmamız PHP ile yazılmış web sitelerini yayınlamanıza izin veren özel linux hosting paketleri sunmaktadır.
Çoklu Hosting Nedir?
Birden fazla web sitesini tek bir Hosting istiyorsanız, Çoklu Hosting en iyi seçenektir. Bayi Hosting, bayi Hosting’e benzer ancak önemli bir farkı vardır. Bayi Hosting, alan adınızı birden çok kullanıcıya ve alana bölmenize ve ardından bunları paketinizden ayırmanıza olanak tanır. Çoklu Hosting, alan adınızı eklediğiniz tüm alan adlarıyla kullanmanıza olanak tanır.