Seo Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
Warning: Attempt to read property "user_email" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 590
Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 603
SEO analizi, web sitelerinin arama motorları optimizasyonu ilkeleri açısından çeşitli testlere tabi tutulması ve de raporlanması işlemidir. Web sitelerinin google aramalarında ön sıralara çıkması için birtakım kriterler söz konusudur ve bu kriterlerin geneli eksik olursa SEO uygulamalarının etkili olması da beklenemez.
SEO, birkaç katmanda sürdürülebilen bir uygulamalar bütünü olarak nitelendirilebilir. Analiz yaparken de, pek çok çeşitli kriter değerlendirme altın alınır. Öncelikle sitenin sunucu nitelikleri ve de yapısal analizinin yapılması gerekiyor. Yükleme hızı, kodlama cinsi ve bu değerlerin kullanıcıların deneyimlerine etkisi tespit edilir.
Başlıklar
Seo Analizi Neden Önemlidir?
Google’ın arama motoru algoritması, yıl içerisinde sürekli olarak yenilenmektedir. Her şeyin büyük bir hız ile değişime uğradığı bu sektörde, bugün yapılan bir çalışma birkaç ay sonra olumsuz etkiler gösterebilir. İnternet sitenizin gelişmelere uyum sağlayabilmesi için SEO analizlerinin belirli aralıklar ile yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde verimli bir internet sitesi sahibi olamayabilirsiniz.
SEO Analizi Nasıl Yapılır?
SEO çalışmalarında analiz yapmak, SEO için temel taşlardan birisidir. SEO analizi; internet sitesinin analiz edilmesi, rakiplerin analiz edilmesi ve de kelimelerin analiz edilmesi olarak çeşitlendirilebilir. SEO analizi, internet sitesinin arama motorlarında çok daha iyi sıralarda görülmesi için yapılması gerekilen önemli çalışmalardandır.
Sitenin Analiz Edilmesi
SEO çalışmaları internet sitesinin tasarım ve de yazılım kısımlarının düzenlenmesi ile başlar. Tasarım açısından internet sitesinin kullanıcı dostu bir ara yüz sahibi olması, tüm ekran boyutlarına uyumlu olması, yapıya göre uygun kodlanması, internet sitesi tasarımında uygun renklerin kullanılmış olması gibi işlemlerin yapılmış olması önemlidir. Yazılım kısmı genel olarak arama motorlarını botları ile ilgilidir. Arama motorları internet sitelerinin ara yüzü ile değil, kaynaklarında bulunan kodların yapıları ile ilgilenmektedirler. Bu sebeple yazılım kısmının arama motorlarına uyumlu bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Başlık etiketlerinin uygun ve doğru kullanılması, site içerisindeki dolaşımı yükseltecek ve de ziyaretçilerin sitede çok daha fazla vakit geçirmesini sağlayacak biçimce düzenlenmesi gerekiyor.
Rakiplerin Analiz Edilmesi
SEO için önemli olan bir diğer aşama rakip analizleridir. Rakiplerin iyi bir şekilde tanınması, sıralamalarda onların önlerine geçmek için iyi bir fırsattır. Rakip analizleri, rakip internet sitelerinin yapmış olduğu işleri analiz ederek ve de dış işlerinin analizi ile gerçekleşir.
Rakip Site İçi Analiz
Rakiplerinizini kendi internet sitelerinde neleri yapmış olduklarını gözlemlemek ile gerçekleşir. Rakip site analizleri, başlık etiketleri, ziyaretçilerin daha fazla vakit geçirmeleri için yapılan çalışmaları, içeriklerin ne kadar özgün oldukları, içeriklerin bilgileri, artı ve eksikleri gibi faktörlerin incelenmesi ile yapılır. Site içi SEO çalışmalarının yapıldığı esnada rakiplerin tüm artı yönlerini, SEO yapılacak olan internet sitesine uygulamanın dışında negatif yönlerini de artıya çevirerek uygulamaya sokmak gerekiyor.
Rakip Site Dışı Analiz
Rakiplerinizin internet sitesi dışında yapmış olduğu çalışmalarının tamamının analiz edilmesi işlemidir. Backlinklerinin incelenmesi ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar gibi birçok kriter bu analizi tamamlar. Backlink analizlerini birtakım SEO araçları kullanmadan gerçekleştiremezsiniz. Ahrefs, semrush gibi servislerden yardım alarak bu analizleri gerçekleştirebilirsiniz.
Kelimelerin Analiz Edilmesi
Kelimelerin analizleri yapılırken izlenmesi gereken en doğru yol, kelimelerin aranma hacimleri ile zorluk derecelerinin analiz edilmesidir. Kelimelerin aranma hacimleri, Google servisleri olan Adwords ve de Google Trends ile yapılarak en iyi sonuçlara ulaşılabilir. Bunun dışında ise yine ahreft gibi servislerden yardım alarak da kelimeleri analiz edebilirsiniz. Bu analiz sonucunda çalışma yapılacak kelimelere ulaşılır ve SEO çalışmalarına başlanılabilir.