Proxy Nedir, Proxy Nasıl Çalışır?
Warning: Attempt to read property "user_email" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 590
Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 603
Proxy teknolojisi çevrim içi gizlilik ve güvenliği sağlama, daha hızı bir internet deneyimi yaşama gibi temel amaçlar ile geliştirilmiş olsa da artık günümüzde bu amaçlardan daha çok yasaklı sitelere girmek için kullanılmaktadır. Ülkemize bu kadar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamasının ana sebebi ise 2008 senesinde Youtube’e gelen erişim yasağı olabilir.
Proxy kullanarak internete bağlandığınız zaman, ziyaret edeceğiniz siteler sizin IP adresiniz yerine, bağlanmış olduğunuz proxy sunucusunun IP adresini görüntülemektedir. Dolayısıyla IP adresiniz ile edinilebilecek tüm bilgiler de gizlenmiş olur. Bazen internetinizin servis sağlayıcısı sizler için yeterli bağlantı hızı da sunamadığı zaman, daha hızlı bir internet erişimi için Proxy sunucuları kullanılır.
Bakınız : Ktunnel Proxy
Başlıklar
Proxy Nasıl Çalışır?
Proxy’in çalışma mantığı oldukça kolaydır. Cihazınıza tanımlanlanmış olan IP adresi ile çıkış yaparak proxy sunucularına bağlanırsınız. Girmek istediğiniz sitelere ise bu proxy sunucularının üzerinden giriş yapmış olursunuz. Böylelikle internet üzerinde daha güvenilir ve gizli bir şekilde dolaşabilir, virüs gibi kötü amaçlı yazılımlardan korunmuş olursunuz.
Proxy Türleri Nelerdir?
Proxy sunucuları çevrim içi gizliliği sağlama bakımından üç türe ayrılmaktadır:
– Saydam (Transparent) Proxy Sunucuları
– Anonim Proxy Sunucuları
– Elit Proxy Sunucuları
Bağlantı türüne göre ise 2 farklı proxy sunucusu bulunur:
– HTTP (Web) Proxy Sunucuları
– SOCKS Proxy Sunucuları
Proxy Kullanmak Yasal mıdır?
IP adresinizi gizlediği için bu soru oldukça sık sorulmaktadır. Normalde proxy sunucularının kullanılmasında herhangi bir suç yoktur. Çünkü bu sunucuları internet hızımızı arttırmak ve salt çevrim içi gizliliğimizi sağlamak adına kullanmaktayız. Fakat bu sunucuları ülkemizde genel olarak erişimin engellenmiş olduğu sitelere giriş yapmak için kullandığımızdan akla bu tür soruların da gelmesi oldukça normaldir. Bu açıdan düşünecek olursak, ülkemizde erişim yasağı olan sitelere giriş yapılması bir suçtur. Fakat proxy sadece bu amaçla kullanılmadığı için proxy sunucularını kullanmanın herhangi bir suçu yoktur.
Google Chrome Proxy Ayarları
Chrome için en güvenilir ve sağlıklı olan proxy yönetmi uzantı yolu edinmekle başlıyor. Proxy uzantıları, internet üzerinden yapılan aramalar ile kolaylıkla bulunabilir. Eğer el ile giriş yapmak istiyorsanız da, ayarlar kısmına girip gelişmiş sekmesine tıklamalısınız. Bu sekmede çıkan proxy ayarlarını aça tıkladıktan sonra ise yerel ağ için proxy kullan seçeneğine girmeniz ve buraya proxy adresini yapıştırmanız gerekmektedir. Bu adımlar uygulandıktan sonra ise kolaylıkla proxy sunucuları üzerinden internete bağlanabilirsiniz.
Mozilla Firefox Proxy Ayarları
Mozilla için proxy ayarları değiştirilmek isternise izlenecek adımlar aşağıdaki gibidir:
Araçlar kısmı – seçenekler – gelişmiş – ağ – ayarlar. Ayarlara girdikten sonra ise karşınıza çıkan pencereye, Google Chrome’daki gibi proxy sunucularının adreslerini girmeniz gerekiyor.
Internet Explorer Proxy Ayarları
Explorer kullanıcıları ise araçlar kısmına girip bu kısımdan internet seçeneklerine tıklamalıdır. Daha sonra bağlantılara girip yerel ağ ayarları kısmına tıklayıp karşınıza çıkan yerel ağınız için proxy kulanın seçeneğine girmeniz gerekir. Bu adımlar izlendikten sonra ise kutucuğu işaretleyip proxy adresinin boş bırakılan kısma girilmesi gerekir.