En Popüler Programları Dilleri 2020
Warning: Attempt to read property "user_email" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 590
Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 603
Hayatımızın her anında bize kolaylık sağlayan bilgisayarların, cihazların, makinelerin ya da en basit örnek olarak uzaktan kumandaların nasıl çalıştıkları hakkında hiç düşündünüz mü? Sizce bu cihazların nasıl çalışmaları gerektiğini onlara kim öğretti? İşte bu konuda kodlama denilen şey devreye giriyor. Mesela kumanda da her bir tuş, önceden kodlanmıştır ve biz bastığımızda ise etkileşime geçerek isteğimizi yerine getirir. Yani bir nevi etkileşim sağlamış olunur. İnsanlar ile nasıl konuşarak anlaşabiliyor isek, makinelerle de kodlama işlemi ile iletişim kurarız. Bunu başarmak için ise, öncelikli olarak onların dilinden anlıyor olmamız gerekir. Aşağıda sizler için 2020 senesinin en popüler olan program dillerini derledik.
Başlıklar
Python
Yeni başlayanlar için genel olarak Phython programlama dili önerilmektedir. Phyton, web uygulamalarını geliştirmek amacıyla oldukça yayın bir şekilde kullanılmaktadır ve bir o kadar da kullanımı kolay bir program dilidir. Youtube, Instagram ya da Pinterest gibi platformların tümü yerleşik Phyton’dur. Phyton sizlere müthiş bir kütüphane desteği sağlar ve aynı zamanda geniş bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Programlama dilini yeni öğrenecekler için harika bir başlangıç noktası olabilir.
Phyton’un Avantajları:
– OOP nitelikleri sayesinde sınıf ve nesneler oluşturmak ve bunları kullanmak oldukça kolaydır.
– Kapsamlı bir kütüphane desteği sağlar.
– Kodun okunabilip okunamayacağına odaklanır.
– En karışık uygulamaları bile ölçeklendirme becerisine sahiptir.
– Düşünceleri hızlı test edebilmek için idealdir.
– Sürekli büyüyen bir topluluğa sahiptir, böylelikle desteğe de açıktır.
Java
Java, büyük kuruluşlarda meşhur bir başka seçeneklerden birdir ve onlarca yıl bu popülerliğini korumaktadır. Java, kurumsal ölçekli uygulamalar oluşturabilmek için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Java’nın yüksek derecede kararlı olduğu bilinir ve bu sebeple de pek çok büyük işletme Java’yı benimsemiştir. Yüksek bir kuruluşta gelişime dayalı iş arayışındaysanız, Java öğrenmeniz gereken bir programlama dilidir. Java yaygın olarak Android sisteminde kullanılır.
Java’nın Avantajları:
– Çok sayıda açık kaynaklı kütüphaneleri vardır.
– Otomatik bellek ayırma ve çöpleri toplama hizmeti vardır.
– JVM niteliği ile yüksek derecede platform bağımsızlığı sunar.
– Veritabanı bağlantılı, ağ oluşturma, XML ayrıştırma gibi birçok farklı görevleri gerçekleştirebilmek için çok sayıda API sunmaktadır.
– Son derece güvenlidir.
C / C ++
İşletim ve dosya sistemleri gibi düşük seviyeli olan sistemlerin çoğu C/C++ ile yazılmaktadır. Sistem düzeyince bir programlamacı olmak istiyorsanız, bu dil öğrenmeniz gereken bir olabilir. C++ hızlı ve istikrarlı olması sebebiyle, rekabetçi programcılar tarafından sıkça kullanılmaktadır. Aynı zamanda kullanıcılarına STL ya da Standart Şablon Kütüphanesi ismi verilen bir nitelik de sağlar. STL birçok yapıları, aritmetik işlemler ve algoritmalar için kullanıma hazır olan bir kütüphane havuzudur.
C / C ++’ın Artıları
– Çalışabilmek için derleyiciler ve kütüphaneler çokça vardır.
– Engellenmiş ya da gizlenmiş olan nesnelere başka program dilleri ile erişimi kolaylaştırır.
– Daha da karmaşık olan programlama dillerinin anlaşılmasını kolaylaştırır.
– Yüksek derecede taşınabilirlik sunmaktadır.
– Fonksiyon modülleri ve blokları ile, hata ayıklama ve test etme gibi programların bakımına destek olan unsurlara yardımcı olur.
– Sistem donanıma yakın bir şekilde çalışır ve böylelikle düşük bir soyutlama düzeyi sunulur.
JavaScript
JavaScript, “frontend” ismi verilen programlama dilidir. JavaScript, etkileşimli olan frontent uygulamaları tasarlamak amacı ile yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde birçok firma, özellikle yeni başlamış olan kişiler, JavaScript tabanlı bir çalışma ortamı olan NodeJS’i kullanmaktadır. NodeJS dinamik web sayfa içeriğini oluşturup, JavaScriot kullanımına olanak tanır.
JavaScript’in Avantajları:
– Derleme ihtiyacı olmadığından, hemen web tarayıcısında çalışabilir.
– Bir internet sitesine daha da zengin bir arayüz sağlamaktadır.
– Çok yönlüdür, web’in programlama dilidir.
– ECMA spesifikasyonu ile düzenli olarak güncellemeler yapar.
– Çok sayıda kaynağı vardır ve topluluk desteğinden yararlanılabilir.
– Diğer programlama dilleri ile son derece uyumlu çalışmaktadır.
– İşlevini genişletebilmek için Greasemonkey gibi farklı eklentiler kullanır.
– Çok çeşitli uygulamalar geliştirilmesi için kullanılabilir.
Swift
iOS uygulamaları geliştirmek amacı ile kullanılmakta olan bir programlama dilidir. iOS tabana sahip olan cihazlar günümüzde giderek çok daha popüler bir hale gelmiştir. Örneği iPhone giderek ciddi bir satış elde etmiş oldu ve Android’e karşı zorlu bir rakip olmuş oldu. Topluluğa hizmet etmek isteyen kişiler, Swift programlama dilini öğrenebilir.
Swift’in Avantajları
– Otomatik bellek yönetimi ile bellek sızıntıları önlenir.
– Apple tarafından desteklenmektedir.
– Daha iyi ölçeklenebilirlik sunar, ürünlere kolayca işlevsellik eklenebilir ya da geliştiriciler getirme imkanları sağlanır.
– Yeni nitelikleri eklemek oldukça kolaydır.
– Geliştiricileri temiz ve de okunabilir olan kodları yazmaya teşvik eder.
– Objective-C ile beraber çalışmaya uygundur.
– Frontent ve backend geliştirme için kullanıldığında, kod paylaşım ve geliştirme işlemleri daha da hızlı bir süreçte hallolur.