Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/classes/class-tielabs-filters.php on line 340
Teknoloji

CMD Nedir, CMD Komutları Ne İşe Yarar?


Warning: Attempt to read property "user_email" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 590

Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 603

 CMD ya da Komut Satırı, Windows işletim sistemine sahip olan cihazlarda yer alan, MS-Dos tabanlı olan bir kod yazma konsoludur. Bu kod yazma alanına girilen kodlar ile, birçok sayıda bilgiye erişilebilir ve hata raporları alınabilir.

 CMD ekranına girebilmek içi iki farklı yol vardır. Bunlardan biri Windows arama çubuğuna çalıştır yazıp, daha sonrasında CMD yazmaktır. Diğer bir yol ise de, klavyede bulunan Windows tuşuna ve R tuşuna birlikte basıp, karşılaşılan ekrana CMD yazmaktır. Bu iki farklı yol ile komut satırı yani CMD ekranına ulaşabilirsiniz. Bu alana giriş yaptıktan sonra ise CMD komutlarını yazıp, birçok fonksiyonu gerçekleştirebilirsiniz. Peki, bu komutlar ne işe yarar?

CMD Komutları Nedir ve Ne İşe Yarar?

 Bu komutlar, bir diğer deyişle kısa yollardır. CMD komutlarını, satır ekranlarına yazarak, hangi bilgilere ulaşmak istiyorsanız o bilgilere ulaşıyorsunuz. Bu kodlar yardımı ile, işletim sisteminizde yer alan birçok veri ve ayarlara erişim sağlanabiliyor. Örnek verecek olursak genellikle insanların en iyi bildiği komut Ping komutu olmuştur. Bu komutu kullanarak, belirtilmiş olan IP adresine ait cihazın TCP/IP açısından ayakta olup olmadığını öğrenebiliyor ve eğer cihaz ayakta ise ona nasıl bir sürede ulaşıldığını gösteriyor. Bu verilere ulaşmak ise saniyelerden bile daha az sürmektedir.

 Peki, bu komutlar, sadece bu tarz işlemler için mi kullanılmaktadır? Cevabı tabii ki hayır. Edinmek istediğiniz çoğu bilgiyi CMD komutları ile öğrenebilirsiniz. Komut satırında en çok kullanılmakta olan komutlar ise aşağıda sıralandığı gibidir:

 – taskmgr.exe kodu ile görev yöneticisi,

– clipbrd.exe kodu ile pano işlemcisi,

– cleanmgr.exe kodu ile, disk temizleyicisi,

– perfmon.exe kodu ile, sistem monitörü,

– progman.exe kodu ile masaüstü yöneticisi,

– mmsys.cpl kodu ile ses ayarları,

– mspaint.exe kodu ile paint programı,

– ntbackup.exe kodu ile yedekleme sihirbazı,

– nusrmgr.cpl kodu ile kullanıcı hesapları,

– osk.exe ile ekran klavyesi erişimi,

– powercfg.cpl kodu ile güç seçenekleri,

– msconfig.exe kodu ile sistem ayarları,

– explorer.exe kodu ile windows gezgini,

– rasphone.exe kodu ile ağ bağlantıları,

– appwiz.cpl kodu ile program ekle ve kaldır,

– syskey.exe ile database bilgilerine ulaşmak mümkündür.

 Yukarıda verilmiş olan kodları kullanarak, istediğiniz özelliklere kısa yollar ile girebilirsiniz ve bu kısa yollar üzerinde ayarlarınızı yapılandırabilirsiniz. Cihazınızda yapmak istediğiniz ayarın hangi dosyada ya da klasörde olduğunu bilmiyorsanız, bunu aramak yerine CMD kodlarını kullanarak işinizi normalden çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı