Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/classes/class-tielabs-filters.php on line 340
Teknoloji

Firewall Nedir, Ne İşe Yarar?


Warning: Attempt to read property "user_email" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 590

Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 603

 Firewall ya da Türkçe ismiyle Güvenlik Duvarı, veri paketlerinin bilgisayar ağına girip çıkmasına izin verileceği konusu ile ilgili kural uygulayan bir ürün yazılımıdır. Bir firewallun ana amacı trafiği filtrelemek ve internetten aktarılan kötü amaçlı olan paketlerin özel ağın güvenliğini etkilemesini engellemektir. Firewallar ya da güvenlik duvarları çok çeşitli ağ bağlantılı olan cihazlara dahil edilir, aynı zamanda tek başına yazılım uygulaması olarak da satın alınabiliyor.

Firewall Nasıl Çalışır?

 Bir ağ güvenlik duvarı, internetle koruduğu ağ arasında sınır oluşturur ve bu şekilde çalışır. Ağ bağlantısına satır içi konumunda eklenir ve ağın içine giren tüm verileri denetler. Denetlediği gibi, kural motoru bu verilerin iyi ya da tehlikeli huylu olup olmadığına karar verir. Firewall, kendi başına karar vermez, bunun yerine insanların oluşturmuş olduğu programlanmış kuralları takip eder. Bu kurallar ise firewallun bir paketin ağın engelinden geçip geçmemesine karar verir. Bir paket tehlikeli bulursa, firewall bu paketin geçişine izin vermeyecektir. Bu kuralların da sürekli olarak güncellenmesi önemlidir çünkü hangi paketlerin tehlikeli olup olmayacağı zaman içerisinde değişkenlik gösterebilir.

Firewall (Güvenlik Duvarı) Neden Önemlidir?

 Firewall, ağ güvenliğini sağlayan en temel yöntemdir. Bir firewall, ağın tehditleri için ortaya çıkan kötü yazılımları ortadan kaldırmaya çalışır ya da en azından azaltır. Bir firewall ağ güvenliğinin temelini oluşturur diyebiliriz. Ağı tehdit eden ya da yavaşlatan verileri güvenlik duvarı ile engellemiş oluruz.

Firewall’un Fonksiyonları Nelerdir?

 Tüm firewalların birincil işlevleri aynıdır. Bu işlev cihaz ağları arasında yetkisiz erişimin önlenmesi için ekran ağı trafiğidir. Bu işlev, kullanıcı ihtiyaç ya da ağ boyutlarına göre değişkenlik gösterebilir. Sonuç olarak birkaç farklı firewall vardır. İki temel tür, temel bilgisayar ve ağ bağlantılı olandır. Temel bilgisayar tabanlı olan bir firewall, farklı sunuculara kurulur ve gelip giden sinyalleri izlemektedir. Ağ tabanlı olan firewallar ise bulut teknolojisinin alt yapısına yerleşir ya da sanal firewall hizmeti olarak sunulur.

Firewall Türleri Nelerdir?

 Diğer firewall türleri arasında ise paket filtreleme, durum denetimi yapılmış olanlar, proxy, yeni nesil firewalllar bulunmaktadır. Bir paket filtre firewallu, paketleri yalıtımlı bir şekilde inceler ve paketin içeriğine ulaşamaz. Durum bilgisi olan ise inceleme firewalludur, bu firewallun görevi; bir paketin başka bir tanesi ile ilişkili olup olmadığını anlayabilmek için ağ trafiğini incelemektedir. Proxy firewallları, açık sistemler bağlantılı referans modelinin uygulama kısmındaki paketlerini incelemektedir. Kişisel bir firewall yani güvenlik duvarı; internete bağlı bir bilgisayarın birçok kötü saldırıya karşı korunması için önemli olan bir yazılımdır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı