Framework Nedir, Ne İşe Yarar?
Warning: Attempt to read property "user_email" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 590
Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 603
Framework, yazılım geliştiriciler için daha önceden hazırlanan kütüphaneleri içince bulunduran ve bu kütüphanelerin değişime uğrayıp geliştirilmesine imkan sağlayan yapının adıdır. Her framework farklı özelliklere sahiptir ve bu özellik ile kütüphane genişliğine bağlı olarak kabiliyetinin sınırları belirlenmiş olur.
Son zamanlarda web tasarımında oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanan Frameworkler’de veri tabanı işlemleri, kullanıcıların giriş ve çıkış yapıları, mail formları gibi pek çok fonksiyon bulunmaktadır. Aynı zamanda framework kullandığı MVC mantığı ile beraber, çok daha düzenli ve anlaşılır yapıları imkanı da sunmaktadır.
Başlıklar
Neden Framework Kullanmalıyım?
Bu soru yazılımcılara göre değişkenlik gösterebilir fakat genel olarak faydaları aşağıda sıralandığı gibidir:
– Sağlam ve güvenilir yapılar üzerine kod yazma kolaylığı sağlar.
– MCV yapısına uygunluğu ile geliştirilebilir bir altyapı hizmeti sunar.
– Altyapı kurmak ile uğraşmayacağınız için sizlere projeniz için daha fazla zaman sunar.
– Fazla kod yükünden sizi kurtarır ve bilinen yapıları kendisi otomatik olarak yazar.
Framework’un Sağladığı Kazançlar Nelerdir?
Frameworklerin temel yapısı kütüphaneleri ve modülleri barındırmaktadır. Hiçbir framework temel yapısında gelişmiş yapıları içermemektedir. Bunu yerine ise genişletmek yolu izlenilerek projenize uydurulur. Framework kullanmak size bu alanda hız sağlamış olur. Veri tabanı bağlantıları, güven sorunları ya da yetkilendirme gibi ana bölümleri yazmanıza gerek kalmaz. Bu tür gereksinimler Framework’ün içinde vardır veya basit bir şekilde oluşturulur. Bu sayede ise tamamlanması 2 ayınızı alacak projeleri hemen hemen 2 ile 3 hafta içerisinde tamamlayabilir hale gelirsiniz. Framework’ün bir başka kazancı ise, standartları beli olduğu için aynı standartlar ile geliştirilmiş olan projeye yeni takım arkadaşları basit bir şekilde entegre olabilir.
Hangi Projelerde Framework Tercih Edilmelidir?
Açıkçası bu durum için net bir şey söylemek doğru olmayabilir. Bu kararı yazılımcının almanı daha doğru bir seçim olur. Fakar kullanıcı yaygınlığına bakılınca büyük ölçekli olan projelerin çok daha düzenli ve güvenilir yapıda yazılması önemli bir kriterdir. Frameworkler sayesinde ise bu güveni ve düzeni sağlamış olursunuz. Dolayısıyla frameworkler, her proje planına fayda sağlayabilirler.
Popüler Frameworkler Hangileridir?
En çok kullanılan frameworklere örnek olarak:
– Yii
– Zend
– Symfony
– CakePHP
– Codelgniter gibi isimleri verebiliriz.
Bunlar frameworkler haricinde ise kendini sürekli olarak geliştiren frameworkleri tercih etmek önemli bir husustur. Frameworklar açık kaynaklı oldukları için kendilerini devamlı olarak bir gelişim ve değişim içerisine alıyorlar. Bu değişimler ise onları daha işlevsel hale getirmektedir.