Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/classes/class-tielabs-filters.php on line 340
Teknoloji

Yazılım Mühendisi Nedir?


Warning: Attempt to read property "user_email" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 590

Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/melihk/public_html/blog/wp-content/themes/jannah/framework/functions/post-functions.php on line 603

Yazılım mühendisliği yani Software Engineering, yazılım ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu bilimin temsilcisi olan yazılım mühendisleri, kullanıcıların ihtiyaçlarının ihtiyaçları için oluşturularak yazılımların gereksinimlerini, tasarımlarını ve biçimini inceler veya programa dillerini kullanarak yazılım üretir.

 Yazılım mühendisleri, genellikle son kullanıcı odaklar işler yaparlar. Pek çok yazılım mühendisi, son kullanıcıları da hesaba katar ve yeni yazılım ve dizaynlar oluşturur. Aynı zamanda var olan bir yazılımı da son kullanıcı ihtiyaçlarını çözümlemek için iyileştirir.

 Bugün bilgisayarlarımızın, akıllı telefonlarımızın hatta otomobillerimizin kullanmakta olduğu programlar, yazılım bilimi ile yani yazılım mühendislerinin çalışmaları ile ortaya çıkmaktadır. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji, uzman olan insanların yanı sıra, son kullanıcıya indirgenerek kolay ve pratik hale getiriliyor.

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?

 Yazılım mühendisleri, insanların ihtiyaçlarını teknoloji ile birleştirerek yazılım geliştirirler. Yazılım geliştirmek için ise birtakım mühendislik kavramlarını kullanırlar ve bazı işlevleri sağlayabilmek için sistematik olarak süreçler meydana getirirler. Genellikle kavramsal bir tasarım oluşturabilmek için müşteriler ile beraber çalışırlar. Daha sonra ise bilgisayar programcısının yazılımını çalıştırmak için birtakım programlama kodlarını oluştururlar.

 Kısaca özetleyecek olursak, yazılım mühendisliği genel olarak yazılım geliştirmeye odaklıdır. Bununla beraber ço az yazılım geliştiricisi birer mühendis olarak sayılabilir. Yazılım mühendisliği ve yazılım geliştirme birbirinden farklıdır ve aralarındaki ana fark, birinin mühendisliği denetliyor olması, diğerinin ise işlevsel olan programlar oluşturmasıdır.

Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?

 Yazılım mühendisliği için, analitik becerilerin dışında program çözme yeteneğinin de son derece iyi olması gereklidir. Bu tür pratik zeka sahibiyseniz sizin için harika bir kariyer olabilir. Yazılım mühendisleri bir nevi içgüdüsel problem çözücüleridir. Başkaları ile iyi çalışırlar ve başarılı bir biçimde tamamlanma ile ilgili problemleri görmeye odaklanırlar.

 Yazılım mühendislerinin programlama ile kodlama, bilgisayarın temelleri, mimarlık, tasarım, veri yapıları, hata ayıklama yazılımları, bilgi analizi gibi birçok mühendislik konularına hakim olması gerekir. Bunun dışında üniversitelerde gerekli bölümleri okuyarak ya da ilgili kurslardan eğitim alarak da yazılım mühendisi olmak mümkün. İşinde deneyim kazadan mühendisler ise zamanla kıdemli, takım lideri ya da müdür gibi birçok pozisyon sahini olabilirler.

Yazılım Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?

 Yazılım mühendisleri bilgisayar ağları üzerine çalışmakta olan kurumlarda uygulama elemanı ya da sistem mühendisi olarak çalışabilirler. Bunun dışında savunma sanayi veya elektronik cihaz üretimleri yapan kurumlarda da uygulama mühendisi olarak iş bulabilirler. Ayrıca akademik kurumlarda, özel firmalarda, askeri kurumlarda ya da kendi iş yerlerinde de bu işi hem yurt içi hem de yurt dışı destekli çalışabilirler.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı